Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Szervezett Izlandi horgásztúra 2025.07.16-25 (4 szabad hely)


    

 
Milyen halakat foghatunk Izlandon, és milyen vizeken horgászhatunk?
 

Izland lenyűgöző nyers szépségével és egyediségével. Európa és Észak-Amerika között helyezkedik el, nem messze  Grönlandtól és az Északi-sarktól, tájai e földrészek jellegzetességeit hordozzák magukban. Horgászati szempontból hasonló adottságokkal bír mint Norvégia legészakibb területei, de a halgazdagság még jelentősebb és fajok egyedszámán felül az egyedsúly nagyobb. Farkashalból kifejezetten nagy példányokat foghatunk Izland vizein, míg Norvégiában átlagosan az 5-6 kilós példányok akadnak horogra, addig itt nem ritkák a 10 kiló feletti akár 15 kg-os példányok. Tőkehalakból szintén kapitálisakat foghatunk kis szerencsével, és laposhalból is nagyon jó az állomány ebben a régióban.

 


Hogyan utazunk?

Budapestről Reykjavikba fogunk repülni, majd onnan egy belső repülőjárattal Isafjordur vársokába repülünk ahonnan már fél órán belül a szálláson vagyunk. A helyben közlekedésre 4 személyenként egy bérautó áll a rendelkezésünkre napi 200 km használati limittel.
 

Milyen időjárásra készüljünk?

 
Izlandnak északi fekvése ellenére jóval kellemesebb a klímája, mint azt elképzelnénk, főleg a déli országrészben, ahol erőteljesen érvényesül a Golf-áramlat hatása. Az éves középhőmérséklet Reykjavikban 5°C, ez az érték januárban -0.4°C júliusban pedig 11.2°C. Az éves csapadékmennyiség változó, a déli tengerparti részeken 3000 mm, a hegyeken viszont 400 mm alatti. Az időjárás rendkívül gyorsan változik Izlandon, így kihajózás előtt mindig érdeklődjünk az aktuális időjárási viszonyok felől. A nyári hónapokban Izlandon is élvezhetjük a fehér éjszakákat, júniusban a nap egyáltalán nem bukik le a látóhatár mögé. A fő időjárási tényező ami számunkra a legfontosabb az a szél. Ugyanis ez határozza meg, hogy ki tudunk e menni a nyílt vizre horgászni, avagy a fjordon belül kell maradjunk.
 

Miért Július?

A terület kiemelt szezonja egyértelműen a július, ekkor a legkedvezőbbek a hőmérsékleti és szél viszonyok a horgászathoz. Ezért nem is volt kérdés, hogy a top szezonra tervezzük a túránkat annak ellenére, hogy ilyenkor bizony magasabb árakat kell fizessünk minden szolgáltatásért.

 

 

 

Milyen szabályok alapján horgászhatunk?
 
 A Sudureyri halászfaluba szervezett túránkon gyakorlatilag nincs mennyiségi korlátozás. A hajókon külön fagyasztóláda van, amelyet indulás elött minden reggel feltöltenek jéggel. A nap végén a felesleges fogást leadhatjuk a helyi halfeldolgozóban, akik a horgászat végén több mint tíz kiló, többfajta halból ízlésesen elkészített csomagokkal kedveskednek a vendégeknek, akik ezeket lefagyasztva hazavihetik magukkal. VÁLTOZÁS! Tavaly óta a halibut, vagy más néven óriás laposhal védelem alá került! Ezeket a halakat, minden esetben a lehetőségekhez képest kíméletesen vissza kell engedni, megfogásuk esetén!

 

Milyen felszerelést vigyünk, hogyan készüljünk?

A tengeri horgászat Izlandon sajátos felszerelést kíván, de egy erős harcsázó bot és egy tengervízen is használható orsó (pl. Penn Spinfisher 8000) már elegendő, egy erős 0.50 körüli fonott zsinórral. Lehetőség van felszerelés bérlésre is, erről érdeklődjetek személyesen a túra foglalásakor. 
A fentieken felül vigyünk magunkkal fényképezőgépet és kamerát a megfelelő töltővel, hiszen így biztosíthatjuk, hogy nem maradunk le életünk nagy fogásáról.
Természetesen ne feledkezzünk meg a különböző iratokról sem:
- útlevél, jogosítvány, utasbiztosítás, mobiltelefon lehetőleg vízhatlan tokban, töltővel,
- napozókrém, napszemüveg, sapka,
- alapvető gyógyszerek (láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés ellen, stb.)
 
Sudureyri fjord
 
Az Izland távoli, észak-nyugati területein, a sziklás, hegyes lakatlan vidék és méreteikkel lenyűgöző fjordok között fekszik egy kis halászfalu, Sudureyri. A települést most már egy sziklákba kivájt alagút köti össze a világgal, de még nem is olyan régen csak egy kanyarós hegyi ösvényen, vagy tengeri úton lehetett megközelíteni. Sudureyri lakói gyakorlatilag közvetlenül vagy közvetetten a halászatból élnek. A bátor izlandiak azért döntöttek úgy, hogy ezen a kopár földön fognak letelepedni, mert a természet a világ ezen részét egy kivételes, bár szabad szemmel nem látható gazdagsággal ajándékozta meg: a Dán-szoros nyugati fjordjait körül vevő vizekben, valamint Izland és Grönland között óriási halrajok élnek – mindenek előtt a tőkehal, a foltos tőkehal, a farkashal, az ördöghal és a hatalmas laposhal. Hosszú időn keresztül a halat kizárólag a háló segítségével halászták ki, ezt követően a helyi feldolgozó üzemben finom halfilékre, és csukamájolajra dolgozták fel. Majd ezt a termékeket Izland más régióiban adták el, illetve exportálták a világ országaiba. Bár a horgászás továbbra is a helyi társadalom fennmaradásának alapfeltétele maradt, néhány évvel ezelőtt az egyik vállalkozó szellemű horgász az óceán természetes forrásainak még jobb kihasználásra határozta el magát és az az ötlete támadt, hogy a legmagasabb világszintű horgászközpontot hozzanak létre.

 A szállás

Túránk során mindennel felszerelt 4-6 fős házakban fogunk lakni Sudureyri halászfalu központjában, 200-300 méterre a kikötőtől. A faluban élelmiszerbolt, étterem és bár is található, ahol kipróbálhatjuk az igazi izlandi konyhát is.

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Hajók

Közel 8 méter hosszú, és 3 méter széles, 130 lóerős dízelmotorral felszerelt tengeri horgászhajókról fogunk horgászni. A hajókat színes ecoplotterrel, GPS-el és rádióval szerelték fel, van rajtuk többek között vészjelző gomb is, mellyel szükség esetén a parti őrséget tudjuk értesíteni. A vendégek a helyszínen részletes horgásztérképet kapnak, de kérésre tapasztalt helyi vezetőt is biztosítunk. hajókat hatalmas ládákkal szerelték fel, mivel itt a napi fogás akár több száz kilóban mérhető. A ládákat naponta ürítik a helyi feldolgozóban, míg a napi fogyasztáshoz szánt és kiválasztott példányokat haza vihetik. A hajókat a profi halászokhoz hasonlóan a rádióval látták el, és a tengerre történő minden egyes kihajózásnál jelenteni kell a hajó sorszámát és kiutazó személyek számát. Veszély esetén a rádió segítségével lehet segítséget kérni. 

 

 

Túra időpontja: 2025.07.16-25-ig

létszám: 7+1

Szabad helyek száma: 7

9 éjszakás csomagot kínálunk erre a gönyörű vidékre, amelyből 7 éjszakát tölthetünk Suduryeri fjordban és 2 éjszakát Reykjavik mellett 3 csillagos hotelben.

A csomagunk az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

  • összes transzfer 
  • 4 emberenként 1 bérautó napi 200 km limittel
  • 7 éjszaka házban Sudureyri vagy Flateyri-ben fűtés, klíma, takarítás az árban
  • Hajók 7,85 m / 130 PS and GPS 
  • érképek, horgászinfók
  • magyar túravezető


A túra ára: 2590 EUR/fő + repülőjegy

Repülőjegy általában 3-400 EUR áron Wizzair-el megoldható Budapestről, kérje aktuális tájékoztatásunkat a repőjegyről!

 
Egyéb igénybe vehető szolgáltatások:
 
Bérelhető:
 
Életmentő ruha             EUR 45,00 per fő/túra
Bot és orsó                   EUR 50,00 per szett/túra
Vágóhorog                     EUR 15,00 per db/túra
Szigony                         EUR 20,00 per db/túra
 
Túravezető 4 óra      EUR 200,00
Túravezető 8 óras    EUR 400,00

 

Fontos információ a foglaláshoz!
Figyelem, ez túrahelyszín, a nemzetközi piacon is a legnépszerűbbek közé tartozik, ezért az ideális foglalási időpont 8 -10 hónappal az indulás előtt. Természetesen előfordulhat, hogy van szabad hely, akár 1-2 hónappal is a  tervezett utazás időpontja előtt, de ha biztosan utazni szeretnél, akkor időben foglald le a túrádat!

Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved