Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Horgásztúra fontos információk


A vízi közlekedésről

A csónak kulcsainak átvétele előtt számos helyen letétet kell befizetni a csónak, motor, stb.  nem rendeltetésszerű használatából eredő esetleges apróbb károk fedezésére (pl. kőnek ütközött csónak vagy motor). Kérjük, tartsátok szem előtt, hogy a letét csak a legapróbb, leggyakrabban előforduló javításokat fedezi (pl. hajtócsavar cseréje). Komolyabb károk esetén a horgásztúra résztvevőinek számolnia kell további kifizetésekre a javítások megtérítésére, melyek adott esetben elég magasak lehetnek.

Minden esetben körültekintően kell hajózni, vigyázni kell a víz alatti zátonyokra, kövekre. Használjunk radart, tartsuk be a biztonsági előírásokat, és legfőképpen fogadjuk meg a házigazdák tanácsait, így a balszerencsés események kockázata tényleg minimálisra csökkenthető. Egyes külföldi horgászhelyek kezelői külön nyilatkozat aláírását kérhetik a vízi járművek rendeltetésszerű használatára vonatkozólag.

A csónakok üzemanyagáért általában külön kell fizetni. A horgásztevékenység megkezdése előtt érdeklődni kell a terület gazdájánál az üzemanyag áráról (ez kissé magasabb lehet a benzinkutas áraknál, mert hozzájön a szállítás, az olajadalék, stb. költsége is). Néhol, pl. Norvégiában, a túrázók saját maguk szerzik be a benzint a benzinkutaknál. Az esetleges félreértések elkerülése végett érdemes a házigazdával együtt folyamatosan vezetni minden nála végzett tankolást (litermennyiséget) és a túra végén összevetni az általunk kiszámolt mennyiséget az házigazdától kapott számlával. Így nem lesz eltérés, és nem ér meglepetés a számla miatt. Lehetőség szerint legyen nálunk tartalék üzemanyag, így nem érhet meglepetés, ha nyílt vízen, több kilométerre a kikötőtől fogy el a motorcsónakot éltető nedű.

A hajóutakra vigyünk magunkkal minden esetben feltöltött mobiltelefont, melyben előzetesen elmentettük a házigazda mobilszámát. Ha ilyen nincs, szélsőséges esetben hívják a 112-es nemzetközi vészhívót, esetleg az Adventure Fishing valamelyik munkatársát. Ha nagyobb tavakon, vagy tengeren tervezünk hajós túrát, soha ne menjünk egyedül a csónakban! Mindig használjunk ekoplottert, esetleg GPS-t, egyes országokban (pl. Norvégia) ezek eleve a hajó tartozékát képezik. Készüljünk fel a szélsőséges időjárás változásra is: hirtelen felélénkülő szél, vagy leszálló köd, szakadó eső, gyors lehűlés.

A horgásztúra ideje alatt legyen nálunk a fent felsoroltakon kívül meleg és vízhatlan ruházat, mentőmellény, fejfedő, napszemüveg, illetve az erős napsugarak ellen legalább 20-as faktorú napozókrém. Erős hullámzásnál úgy állítsuk be a hajót, hogy szemből és ne oldalról kapjuk a hullámokat, erős széllökések esetén próbáljuk nyugodt, szélvédettebb helyen folytatni utunkat. Vízre szállás előtt mindig ellenőrizzük az időjárás jelentést, ebben legtöbbször házigazdáink lehetnek segítségünkre.

Tengeren, vagy nagyobb tavakon előfordulhat, hogy nagyobb hajók útját keresztezzük, ilyenkor mindig körültekintően járjunk el. Vegyük figyelembe, hogy a nagyobb tengerjáró hajók több kilométert is megtesznek mire utazósebességből teljesen meg tudnak állni. Ha pont egy ilyen hajó útvonalán ér minket motorhiba, haladéktalanul evezzünk el bármilyen irányba a hajó tartalék evezői segítségével.


Egyéb veszélyekről

Bizonyos halak igen éles fogakkal rendelkeznek,
ezért nagyon körültekintően járjunk el, ha kézzel emeljük be őket a csónakba. Ugyanígy fordítsunk figyelmet a hal szájából kiálló horogra, nehogy egy hirtelen mozdulatnak köszönhetően a bőrünkbe fúródjon. Ebben az esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Egyes, főleg skandináv országokban, remek kiegészítő szórakozás a gombászás. Köszönhetően az általában párás időnek, és a rengeteg erdőnek, gombát mindig találunk szép számmal. Természetesen itt is körültekintően kell eljárni, hiszen sok gomba mérgező! Fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltassuk be a gombákat, ha ez nem megy, akkor együnk inkább halat!


A szállásról

Az Adventure Fishing ajánlatai között szereplő horgászvizek közel 90%-át irodánk, illetve partnercégünk dolgozói személyesen is meglátogatták. E horgászhelyek megfelelnek az Ügyfeleink döntő többsége által megkívánt európai standardoknak. A maradék 10%-ot külföldi partnereink, nagy, neves utazási irodák ajánlatai teszik ki, melyeket ők látogattak meg, mi pedig az ő ajánlásukra hivatkozunk.

Svédországban a bungalók kellemes, erdei környezetben találhatóak, Norvégiában pedig a horgászhelyeket általában egykori halászok vezetik. Itt tehát számítani kell arra, hogy a bungalók vagy apartmanok halászfalvakban, városkákban lesznek és erdő nem lesz a környéken, csak a halásziparban használt régi gépek, felszerelések, stb. Nemritkán a szomszédban lakóépületek, halfeldolgozó üzemek, halászkikötők, találhatóak. Ez Norvégiában normális, és alapvetően nem zavarja az európai horgászokat, hiszen túrájuk célja a tengeri horgászat. Családi kirándulások tervezése esetén azonban érdemes kikérni az iroda véleményét, hogy a kinézett horgászhely megfelelhet-e a horgász gyermekei és felesége elvárásainak

Az egyéni horgásztúrákon a résztvevők maguknak főznek vagy étteremben étkeznek. Az ajánlatban szereplő bungalók és apartmanok döntő többsége rendelkezik teljes konyhával, vagy konyharésszel, a gazdagon ellátott boltok pedig általában a szálláshely közelében találhatók (az erre vonatkozó részletes információt az utazás előtt biztosítjuk ügyfeleinknek). Bizonyos élelmiszerek Magyarországról is elhozhatóak, de feltétlenül számolni kell a horgásztúra alatt a saját magunk által kifogott halakból készült ételekkel is. Az alapvető élelmiszercikkek aktuális árairól az adott célországban a szervezők adnak tájékoztatást.

Figyelem! Szeszesital (így a sör is) a skandináv országokban és Kanadában csak az erre kijelölt üzletekben kapható, melyekből viszonylag kevés van, az italok ára (főleg Skandináviában) jóval magasabb a magyarországi áraknál. Azt javasoljuk tehát, hogy szeszes italt otthonról hozzon mindenki magával, vagy a repülőtéren, kompon vegye meg.

Svédországban a bungalók szállásdíja általában nem tartalmazza az ágyneműt (huzatok, lepedő); ezekért külön fizetni kell. Saját ágynemű hozható otthonról. Foglaláskor minden esetben tájékoztatjuk ügyfeleinket az adott szálláshelyre vonatkozó tudnivalókról.

Sok országban (főleg Skandináviában) alapelv, hogy a horgásztúra végén a vendégek személyesen takarítják ki a bungalót maguk után. Ennek lényege, hogy a bungaló távozáskor ugyanabban az állapotban legyen, mint amilyenben érkezéskor találták a vendégek. Távozás előtt a házigazda leellenőrizheti a ház tisztaságát. A takarítás természetesen kiváltható térítés ellenében az Adventure Fishingnél, vagy helyben a házigazdánál.

Bizonyos helyeken a házigazda a csónakok mellett a szállásért is kérhet pénzbeli letétet. Ez természetesen visszafizetésre kerül, ha távozáskor minden rendben találtatik. 

Olyan szálláshelykínálatot válogattunk össze, ahol megbízható, vendégszerető házigazdák vannak. Bármilyen kérdéssel bizalommal forduljunk hozzájuk, angolul, és egyes helyeken (Skandinávia, Pó) németül jól meg tudjuk értetni magunkat. Ha olyan kérdés, vagy probléma merül fel, ami helyben nem tisztázható, az Adventure Fishing munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a 06-30-2255003, vagy 06-70-3189540 –es telefonszámon.

  
Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved