Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Izland


   

 
Milyen halakat foghatunk Izlandon, és milyen vizeken horgászhatunk?
 

Izland lenyűgöző nyers szépségével és egyediségével. Európa és Észak-Amerika között helyezkedik el, nem messze  Grönlandtól és az Északi-sarktól, tájai e földrészek jellegzetességeit hordozzák magukban. Sőt, az éleslátású utazó az afrikai szavanna, az új-zélandi Déli-sziget, a patagóniai jégkorszaki sivárság, ausztráliai outback, és még a sziklás Sínai-félsziget motívumait is megtalálhatja benne. Az Izland turisztikai népszerűsége folyamatosan nő. Az emberek megunták a déli tengerek zsúfolt strandjait, és egyre szívesebben jönnek ide, hogy megcsodálhassák a természet elképesztő csodáit. Izland látogatása önmagában is sajátos: feltétlenül szükséges hozzá egy jó terepjáró, mert ennek a különleges szigetnek sok helyét (pl. a sziget lakatlan belsejét, a gleccsereket, vagy a völgyeket) csak a négykerék-meghajtású járművel érhető el. Izland egy olyan ország, melynek lakói századokon keresztül abbóll éltek, amit az óceán adott nekik. A halászatból és a bálnahalászatból.

 


Hogyan utazzunk?

Mindenképpen repülővel. A főváros melletti Keflavik repülőtérre viszonylag könnyen eljuthatunk Budapestről a Wizzair járatával kb. 4 óra alatt, illetve egy átszállással más légitársaságokkal is utazhatunk. Innen belső járattal mehetünk tovább az ország északi részére,  Isafjordur repülőterére. Mivel itt a horgászat mellett egy turisztikailag is rendkívűl vonzó országról van szó, így túráinkat tudjuk úgy szervezni, hogy beleférjen egy kis extra városnézést Reyjkavikban, vagy egy fürdő a világhírű Kék Lagúnában, esetleg akár egy egész napos túra az Arany Háromszögbe, amely magába foglalja Izland úgymond ”kötelező” látnivalóit.  
 

Milyen időjárásra készüljünk?

 
Izlandnak északi fekvése ellenére jóval kellemesebb a klímája, mint azt elképzelnénk, főleg a déli országrészben, ahol erőteljesen érvényesül a Golf-áramlat hatása. Az éves középhőmérséklet Reykjavikban 5°C, ez az érték januárban -0.4°C júliusban pedig 11.2°C. Az éves csapadékmennyiség változó, a déli tengerparti részeken 3000 mm, a hegyeken viszont 400 mm alatti. Az időjárás rendkívül gyorsan változik Izlandon, így kihajózás előtt mindig érdeklődjünk az aktuális időjárási viszonyok felől. A nyári hónapokban Izlandon is élvezhetjük a fehér éjszakákat, júniusban a nap egyáltalán nem bukik le a látóhatár mögé.
 

Szezonok, mikorra tervezzük a túrát?

Leginkább a nyári hónapokat ajánljuk, de márciustól szeptemberig kiváló esélyekkel pályázhatunk a hatalmas tőkehalakra, óriás laposhalakra (a halibut jelenleg csak C&R fogható!) és farkashalakra. A legjobb időszak ha a fjordokon belüli horgászatról beszélünk a tavasz (a méretes halak a fjordok belsejében találhatók) és a nyár (amennyiben a fjordokon kívüli horgászatról van szó. A nyár természetesen egyértelműen konfortosabb időjárás tekintetében. Naponta kihalászott halak száma és a mérete mély benyomást tesz az ideérkezőkre! Nem ritkák a kapitális laposhalak, tőkehalak és farkashalak sem.

Mi mennyibe kerül?

Izland nem tartozik az olcsó országok közé, de ha okosan vásárolunk megoldhatjuk a vásárlást reális árakon . Csokorba foglaltuk néhány jellemző termék árát, hogy minél könnyebb legyen a viszonyítási alapunk (2019-es árak):

0.5 kg kenyér 800 Ft,

1.5 L víz 450 Ft
1 liter tej 400 Ft,
12 tojás 1500 Ft,
1 kg sajt 4500 Ft,

1kg csirkemell 4500 FT

1 liter üzemanyag 500 Ft
1 kg rizs 700 Ft,
1 dobozos sör 1500 - 2200 Ft,
Ebéd egy alsó-középkategóriás étteremben 6000 Ft,
Vacsora ugyanitt 6.000-8.000 Ft

 
Milyen szabályok alapján horgászhatunk?
 
 A Flateyri halászfaluba szervezett túránkon gyakorlatilag nincs mennyiségi korlátozás. A hajókon külön fagyasztóláda van, amelyet indulás elött minden reggel feltöltenek jéggel. A nap végén a felesleges fogást leadhatjuk a helyi halfeldolgozóban, akik a horgászat végén több mint tíz kiló, többfajta halból ízlésesen elkészített csomagokkal kedveskednek a vendégeknek, akik ezeket lefagyasztva hazavihetik magukkal. VÁLTOZÁS! Tavaly óta a halibut, vagy más néven óriás laposhal védelem alá került! Ezeket a halakat, minden esetben a lehetőségekhez képest kíméletesen vissza kell engedni, megfogásuk esetén!

 

Milyen felszerelést vigyünk, hogyan készüljünk?

A tengeri horgászat Izlandon sajátos felszerelést kíván, de egy erős harcsázó bot és egy tengervízen is használható orsó (pl. Penn Spinfisher 8000) már elegendő, egy erős 0.50 körüli fonott zsinórral. Lehetőség van felszerelés bérlésre is, erről érdeklődjetek személyesen a túra foglalásakor. 
A fentieken felül vigyünk magunkkal fényképezőgépet és kamerát a megfelelő töltővel, hiszen így biztosíthatjuk, hogy nem maradunk le életünk nagy fogásáról.
Természetesen ne feledkezzünk meg a különböző iratokról sem:
- útlevél, jogosítvány, utasbiztosítás, mobiltelefon lehetőleg vízhatlan tokban, töltővel,
- napozókrém, napszemüveg, sapka,
- alapvető gyógyszerek (láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés ellen, stb.)
 
Flateyri fjord
 
Az Izland távoli, észak-nyugati területein, a sziklás, hegyes lakatlan vidék és méreteikkel lenyűgöző fjordok között fekszik egy kis halászfalu, Flateyri. A települést most már egy sziklákba kivájt alagút köti össze a világgal, de még nem is olyan régen csak egy kanyarós hegyi ösvényen, vagy tengeri úton lehetett megközelíteni. Flateyri lakói gyakorlatilag közvetlenül vagy közvetetten a halászatból élnek. A bátor izlandiak azért döntöttek úgy, hogy ezen a kopár földön fognak letelepedni, mert a természet a világ ezen részét egy kivételes, bár szabad szemmel nem látható gazdagsággal ajándékozta meg: a Dán-szoros nyugati fjordjait körül vevő vizekben, valamint Izland és Grönland között óriási halrajok élnek – mindenek előtt a tőkehal, a foltos tőkehal, a farkashal, az ördöghal és a hatalmas laposhal. Hosszú időn keresztül a halat kizárólag a háló segítségével halászták ki, ezt követően a helyi feldolgozó üzemben finom halfilékre, és csukamájolajra dolgozták fel. Majd ezt a termékeket Izland más régióiban adták el, illetve exportálták a világ országaiba. Bár a horgászás továbbra is a helyi társadalom fennmaradásának alapfeltétele maradt, néhány évvel ezelőtt az egyik vállalkozó szellemű horgász az óceán természetes forrásainak még jobb kihasználásra határozta el magát és az az ötlete támadt, hogy a legmagasabb világszintű horgászközpontot hozzanak létre.

 A szállás

Mindennel felszerelt 4-6 fős házakat kínálunk Flateyri halászfalu központjában, 100 méterre a kikötőtől. A faluban élelmiszerbolt, étterem és bár is található, ahol kipróbálhatjuk az igazi izlandi konyhát is.

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Hajók

Közel 8 méter hosszú, és 3 méter széles, 130 lóerős dízelmotorral felszerelt tengeri horgászhajókat kínálunk. A hajókat színes ecoplotterrel, GPS-el és rádióval szerelték fel, van rajtuk többek között vészjelző gomb is, mellyel szükség esetén a parti őrséget tudjuk értesíteni. A vendégek a helyszínen részletes horgásztérképet kapnak, de kérésre tapasztalt helyi vezetőt is biztosítunk. hajókat hatalmas ládákkal szerelték fel, mivel itt a napi fogás több száz kilóban mérhető. A ládákat naponta ürítik a helyi feldolgozóban, míg a napi fogyasztáshoz szánt és kiválasztott példányokat haza vihetik. A hajókat a profi halászokhoz hasonlóan a rádióval látták el, és a tengerre történő minden egyes kihajózásnál jelenteni kell a hajó sorszámát és kiutazó személyek számát. Veszély esetén a rádió segítségével lehet segítséget kérni. 

 

 

Ajánlatunk:

9 éjszakás csomagot kínálunk erre a gönyörű vidékre, amelyből 7 éjszakát tölthetünk Flateyri fjordban és 2 éjszakát Reykjavik mellett 3 csillagos hotelben.

A csomagunk az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

-  Helyi repülőjárat (Reykjavik és Westfjord között) (partnerirodánk által biztosítva)

- összes transzfer (partner irodánk által biztosítva)
- 4 emberenként 1 bérautó napi 200 km limittel
- 7 éjszaka házban Sudureyri vagy Flateyri-ben fűtés, klíma, takarítás az árban
- Hajók 7,85 m / 130 PS and GPS 
- 1 vagy 2 éjszaka 3*** hotelben Hafnarfjördurban 2-, 3- vagy 4-ágyas szobákban miután visszatérünk Westfjordból
- térképek, horgászinfók
- helyi asszisztencia

A túra ára: 2190 EUR/fő 

Repülőjegy általában 3-400 EUR áron Wizzair-el megoldható Budapestről, de 1 átszállással több lehetőség is van más légitársaságokkal repülni.

 *A konkrét ár függ attól, hányan szeretnétek jönni és mikor, melyik apartmant szeretnétek és hány csónakot bérelnétek. A fenti ár 4 fő együttes foglalása esetén érvényes, a fentebb már leírt szolgáltatásokkal.
 
Egyéb igénybe vehető szolgáltatások:
 
Bérelhető:
 
Életmentő ruha             EUR 45,00 per fő/túra
Bot és orsó                   EUR 50,00 per szett/túra
Vágóhorog                     EUR 15,00 per db/túra
Szigony                         EUR 20,00 per db/túra
 
Túravezető 4 óra      EUR 200,00
Túravezető 8 óras    EUR 400,00

 

Fontos információ a foglaláshoz!
Figyelem, ez túrahelyszín, a nemzetközi piacon is a legnépszerűbbek közé tartozik, ezért az ideális foglalási időpont 8 -10 hónappal az indulás előtt. Természetesen előfordulhat, hogy van szabad hely, akár 1-2 hónappal is a  tervezett utazás időpontja előtt, de ha biztosan utazni szeretnél, akkor időben foglald le a túrádat!

Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved