Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Kanada - Fraser-folyó


 


Szép, méltóságos és vad – így jellemezhetnék legjobban a Fraser-folyót (1386 km), Brit Kolumbia leghosszabb folyóját, amely Vancouvernél ömlik  a Csendes-óceánba. Mindig is a világ egyik legjobb és legérdekesebb horgászhelyének tartották.
 

Több száz mellékfolyója van, és számos tó található mellette. Halállománya elképesztően gazdag. A lazac ívás idején (fajtól függően az ívási időszak a július és november közötti időszakra esik) a folyó szinte árad a haltól. A folyón felfelé nyomuló legnagyobb csendes-óceáni lazac, a king (a 45 kg-ot is elérheti), vagy coho raja évente akár 20-25 millió példányt is számlálhat.
 


A kutatók és természettudósok szerint a világ egyetlen más folyójában sem él ennyi lazac. E horgászhelyen ltalában a king salmon és coho lazacfajtán kívül még a sockeye, a chum és a pink fajták is előfordulnak. Mindre lehet bottal horgászni, különböző módszerekkel, mint pl. a pergetéssel, speciális lazacszerelékkel vagy klasszikus műléggyel. A legkedvezőbb időszakban naponta akár 25-30 hal is horogra akadhat! A chum átlagos testsúlya kb. 6-8 kg, a king átlagsúlya azonban 10-12 kg (a 18-20 kg-os halak napi rendszerességgel fordulhatnak elő).


Annak ellenére, hogy Fraser a lazachorgászat miatt örvend ekkora népszerűségnek, a horgászok közül sokan egy másik hal miatt jönnek ide a világ minden tájáról – a tokért. E halfaj tekintetében ez a folyó számít a legjobb horgászhelynek. A halállomány nagy és stabil, és a helyi horgászok törekvéseinek köszönhetően folyamatosan gyarapodik. A halak méreteiket és erejüket tekintve felérnek a marlinnal. A horgászat mindig egy vezetővel történik, aki a horgászokat egy csónakkal a legjobb vizekre viszi el, elkészíti a csalikat, segít a kiemelésben, kávéval és ebéddel szolgál.

A legjobb időszaka szeptember-november. Naponta általában 3-8 kapásra számíthatunk, de vannak napok, amikor tucatnál is többet foghatunk. Sajnos nem mindegyik kapás végződik sikerrel. A sikertelenséget oka általában a szerelék vagy a horgász gyengesége. Mert a Fraserben élő tok elérheti akár a 700-800 kg-os testsúlyt és az 5 m-es testhosszt is! Természetesen egy ilyen különleges példány csak nagyon ritkán fordul elő (emberöltőnként egy). Azonban a 2-3 méteres (150-300 kg) halak bármelyik pillanatban előfordulhatnak.


A fehér tok az egyik legnagyobb hal, amit horgászbottal lehet fogni. Bár hossza elérheti a 6 métert, súlya az egy tonnát, az alig 100 kg-os „csecsemő” kihúzása is minden horgász számára komoly kihívást jelent. Ezek a halak több mint 100 millió éve lakják a Földet szinte változatlan külsővel, de az ellenőrizetlen halászat miatt előfordulása a világon ma már csak néhány helyre korlátozódik. Legjobb horgászhelye minden kétséget kizáróan a Brit Kolumbiát átszelő Fraser folyó Kanadában. Tulajdonképpen ez az egyetlen általunk ismert hely, ahol ilyen hatalmas (50-500 kg, vagy nagyobb) halat lehet rendszeresen fogni szinte mindennap. Hála a kanadai hatóságok megfontolt és horgászpárti hozzáállásának, a fehér tok állománya a Fraser folyóban nagyon stabil, és ami még fontosabb: gyarapodik. Ajánljuk ezt a helyet mindazoknak, akik arról álmodoznak, hogy több órás harcot vívjanak egy óriással. Sokak egybehangzó véleménye szerint a Fraser folyó jelenleg a világ legjobb horgászvize.


 

Szezonok, mikorra tervezzük a túrát?
Az óriás fehér tok gyakorlatilag egész évben fogható, a különböző lazacfajtákra pedig júniustól novemberig érdemes horgászni.

Hogyan utazzunk?
Budapestről egy átszállással utazhatunk Vancouverbe, ha időben foglalunk, már 180 ezer forinttól vásárolhatunk repülőjegyet illetékekkel. A túrák árában benne van a transzfer a szálláshelyre.
 

Milyen időjárásra készüljünk?
Kanada hatalmas ország, így az időjárása sem egységes. A Fraser-folyó az ország dél-nyugati csücskében helyezkedik el, Brit Kolumbia területén, közel az Egyesült Államok északi határához. Kanadának ezen részén nyomon követhetjük az évszakok váltakozását. A tavasz már februárban eléri a nyugati partokat, a nyár kifejezetten kellemes hőmérséklettel kedveskedik néha az idelátogatóknak. A legszebb évszak mégis az ősz, nemcsak halfogás tekintetében, de ekkor mutatja talán legszebb arcát a természet a falevelek csodálatos színkavalkádjával.
 

Szállás
Az általunk kínált szálláshelyek igen széles skálán mozognak, az egyszerű faházaktól a panziókon át egészen a luxus szállodáig. A szállás a csónakkikötőtől számítva mindig 20 percen belüli távolságra található. Transzfert is szervezünk a vancouveri repülőtérre, a szálláshelyről a horgászhelyre. A hajón felszolgált ebéd minden esetben benne van a túra árában, és a legtöbb szálláshelyen reggelit is felszolgálnak.

Hajók
A túravezetők tágas, ötszemélyes, kabinnal ellátott benzinmotoros és halradaros csónakokkal rendelkeznek. A teljes felszerelés benne foglaltatik a túra árában, így tényleg nincs más dolgotok, mint felülni a repülőre!

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a túra ára?

  • 8 éjszaka szállás, 4* hotelben, reggelivel

  • 6 nap horgászat, privát jet hajókon, ebéddel

  • profi túravezető

  • teljes felszerelés a horgászathoz és ruházat

  • napi transzfer a hotel és a horgászhely között

A túra ára: 3 390 euró/fő*

 *A konkrét ár függ attól, hányan szeretnétek jönni és mikor, a fenti ár  4 fős foglalás esetén érvényes a CAD/EUR árfolyam függvényében. Az ár nem tartalmazza a kiutazás, a horgászengedély, a vacsorák és a borravalók költségét.

                                         

Fontos információ a foglaláshoz!
Figyelem, ez túrahelyszín, a nemzetközi piacon is a legnépszerűbbek közé tartozik, ezért az ideális foglalási időpont 10-12 hónappal az indulás előtt. Természetesen előfordulhat, hogy van szabad hely, akár 4-5 hónappal is a  tervezett utazás időpontja előtt, de ha biztosan utazni szeretnél, akkor időben foglald le a túrádat!

Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2023 horgaszutazas.hu all rights reserved