Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Kazahsztán-Ili folyó


Milyen halakat foghatunk Kazahsztánban, és milyen vizeken horgászhatunk?
Kazahsztán a volt Szovjetúnió utódállama, a világ 9. legnagyobb kiterjedésű országa. Az ország területének nagy részéről nincs lefolyás a tengerekbe. Nagy lefolyástalan pusztai tavak alakultak ki: a Kaszpi-tenger, az Aral-tó és a Balkas-tó. Ez utóbbi vízgyűjtő területéhez tartozik az Ili-folyó, mely a maga 1400 kilóméterével Ázsia egyik leghosszabb folyója.
 
Almaty-tól 320 km-re, északra kezdődik az Ili-folyó 650 négyzetkilométernyi deltavidéke, mely meghaladja a Balaton méretét. Rengeteg halfajtára horgászhatunk itt, a harcsák mellett pontyra, amúrra, márnára, süllőre és tokhalra is. Leghíresebb azonban a folyó egyedülálló harcsaállománya, mely miatt a világ minden pontjáról utaznak ide a horgászok. A táborban rendszeresen vezetik a vendégek fogásait, és elképesztő számokkal találkozhatunk. Május, júniusban nem ritka, hogy egy hét leforgása alatt 10 horgász 3-400 db (!) harcsát is fog. Ezek között 10 felett van a 2 méternél nagyobb halak száma, és 160-nál is több az 1 méter feletti kifogott harcsák száma. Ezeket az eredményeket, más horgászvizeken szinte lehetetlen produkálni.

Sok horgász egybehangzó véleménye szerint ez a világ legjobb harcsás vize. A kapitális méretű nagybajszúak mellett hatalmas nyurgapontyok, balinok, süllők és keszegek is várják a kalandra éhes horgászokat.

Szezonok, mikorra tervezzük a túrát?
Kazahsztán nagy részén kontinentális éghajlat várja az ideérkezőket, viszonylag kevés csapadékkal. A nyári szezonban nagyon magas a nappali hőmérséklet, éjszaka viszont erőteljesen lehűl a levegő.  A horgászat szempontjából legkedvezőbb időszak a június hónap.

Hogyan utazzunk?
Budapestről, Almaty-ig repülővel, egy európai átszállással, majd a repülőtértől a horgásztanyáig a partnercég terepjáróival. A túra árában már benne van a repülőtéri transzfer, magának a repülőjegynek a foglalásában irodánk készséggel áll rendelkezésre. A legkedvezőbb árral, és minőségben a Turkish Airlines járatával utazhatunk.

Milyen szabályok alapján horgászhatunk?
Természetesen itt is – akárcsak a többi általunk szervezett túrán – a “Catch and Release”, azaz a “fogd ki és ereszd vissza” elve érvényesül.

Milyen felszerelést vigyünk, hogyan készüljünk?
Kapitális méretű halakra kell készülnünk, így az erős, harcsázó felszerelés elengedhetetlen. A harcsa mellett fogható még többek között ponty, amúr és süllő is, így érdemes ezekre a halakra is felkészülten érkeznünk. Feltétlenül vigyünk magunkkal elegendő horgot, ólmot, és egyéb kiegészítő felszerelést, mivel a helyszínen ezeket nem tudjuk pótolni. A táborban van GSM elérhetőség is, de csak este 9 és reggel 8 óra között. A táborban 220 voltos csatlakozók találhatóak. A túrára mindenképpen vigyünk magunkkal:
-    kényelmes ruházat és cipő,
-    könnyű pólók és ingek,
-    vízálló ruhák az esős napokra,
-    meleg ruházat hűvősebb időre,
-    hálózsák,
-    naptej és fejfedő,
-    papucs,
-    fényképezőgép és/vagy kamera,
-    távcső,
-    kedvenc házipálinka és dohányzóknak cigaretta,
-    fejlámpa és elemlámpa,
-    szúnyogriasztó.

Legyenek nálunk alapvető gyógyszerek fejfájás, láz, hasmenés esetére. 
 
A szállás
Két tábor is a vendégek rendelkezésére áll, az egyik 4 km-re található Koshkarbay falutól, a másik pedig 40 km-re. Midegyik táborban 10 darab, kényelmes, szafari stílusú bungalló található. Ezekben két, széles és szunyoghálóval felszerelt ágy várja a vendégeket. A horgásztanyán teljes ellátást nyújtunk, napi háromszori meleg étkezés formájában. Mindegyik táborban két szakács főz a vendégek részére, elsősorban európai ételeket. A szeszesital (sör, bor, vodka) térítés ellenében fogyasztható. A tábor területén a szép konyhával felszerelt étterem mellett található még szauna, zuhanyzók és vízöblítéses WC is. 


Ha szeretnél még több képet látni a táborról, kattints ide!


Csónak, hajó, felszerelés

Mindegyik táborban hatméteres, stabil, műanyag hajók várják a vendégeket, melyek 25 lóerős Mercury motorral vannak felszerelve. Mindegyik hajóhoz külön szakképzet túravezető tartozik, ők elsősorban oroszul beszélnek, de a 12 évi tapasztalat azt mutatja, hogy a nyelvi hiányosságokat hamar feledteti hozzáértésük. A csalihalat – elsősorban balint – mindenki maga fogja, ez nagyon egyszerű, és nem is tartozik a túravezetők feladata közé. Fontos, hogy vigyünk magunkkal elegendő felszerelést, mivel a táborban ezek pótlására nincs lehetőség.


Ha szeretnél látni képeket a vendégek fogásairól, kattints ide!


A horgászrendről
A kifogott harcsákat mérlegelés és fényképezés után vissza kell ereszteni. Fontos elvárás a helyikek részéről, hogy óvjuk és védjük a folyót és környezetét.

 

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a túra ára?

 • Szállás kétágyas szafari bungalókban

 • 2 személyes, 25 lóerős stabil motorcsónakok, napi 10 liter üzemanyaggal

 • Horgászengedély

 • Minden hajóba horgászvezető, a túra teljes ideje alatt
  Teljes ellátás a túra ideje alatt
 • Transzfer terepjárókkal a reptérről a táborba, és vissza (partnerirodánk biztosítja)

A túra ára nem tartalmazza:

 • Budapest – Almaty repülőjegy (150-180 ezer Ft/fő illetékekkel), (partnerirodánk biztosítja a megvásárlását)
 • Napi 10 liter feletti üzemanyagköltség (1,50 EUR/liter),
 • Alkohol tartalmú italok a horgásztanyán,
 • Borravaló a túravezetők és horgásztanya személyzete részére,
 • Biztosítás.

A túra ára: 1.790 euró/fő  + repülőjegy

*A konkrét ár függ attól, hányan szeretnétek jönni, a fenti ár 10 éjszakára, minimum 4 fő foglalása esetén értendő 2 csónakkal

Fontos információ a foglaláshoz!
Figyelem, ez túrahelyszín, a nemzetközi piacon is a legnépszerűbbek közé tartozik, ezért az ideális foglalási időpont 8-10 hónappal az indulás előtt. Természetesen előfordulhat, hogy van szabad hely, akár 1-2 hónappal is a  tervezett utazás időpontja előtt, de ha biztosan utazni szeretnél, akkor időben foglald le a túrádat!

Ha érdekel a túra, vagy kérdésed van, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, az alábbi adatlap kitöltésével!

 
Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2023 horgaszutazas.hu all rights reserved