Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Olaszország - Po-folyó


Milyen halakat foghatunk Olaszországban, és milyen vizeken horgászhatunk?
A gigantikus harcsák horgászata a Pó-folyón a horgászat különleges ágának minősül. A hatalmas szerelékek, valami az a tudat, hogy bármelyik pillanatban magunknál is súlyosabb halat foghatunk ki, az egész harcsázást kivételesen izgalmassá teszi.
 


A kifogott harcsák súlya 20-40 kg között változik, de rendszeresen fordulnak elő jóval nagyobb példányok. A csali, mely a Póhoz látogató harcsahorgászok között a legnépszerűbb, egy 200 grammos úszó alá felfüggesztett, élő, 30 cm-es angolna.
Az élő csalin kívül a fenekezést is alkalmazzák. Nem túl népszerű, bár hatékony a nagyon mélyre merülő wobbler segítségével alkalmazott trolling is. Szintén alábecsült módszernek mondható a pergetés, amely egy nehéz gumihallal vagy wobblerrel felszerelve (éjjel) váratlan eredményeket hozhat. A harcsán kívül a Póban más halak is élnek. Nagy népszerűségnek örvendenek az óriási és nagy számban élő pontyok (30 kg-ig) és süllők.

Hol történik a horgászat?
Olaszország legnagyobb folyója, a Pó, a maga 650 kilométerével a világ egyik legjobb harcsás vízének számít. Évről évre harcsázó horgászok ezrei vándorolnak, hogy kipróbálják szerencséjüket ezen a csodálatos vízen, ahol körülbelül negyven éve figyeltek fel először ezekre a pompás teremtményekre. A közben eltelt időszak alatt annyira megerősödött a harcsaállomány, hogy a Pó-folyó ma már Európa legjobb harcsás vízének számít. Mindezt elősegíti az enyhe, mediterrán klíma, és a táplálékban gazdag folyó. A hihetetlenül gazdag kishalállománynak köszönhetően a harcsák rekordnagyságúra nőnek.

Fontos, hogy horgásztanyánk nem a Pó deltában helyezkedik el, hanem attól 200 km feljebb a folyón! Mit jelent ez? Kevésbé horgászott , és terhelt vizet, jobb esélyeket, nagyobb átlagos egyedsúlyt, hiszen ezen a területen kizárólag C&R horgászatot engedélyeznek! Ebben a táborban a 2009-es eddigi rekordfogás 255 centiméter hosszú, és körülbelül 114 kilogramm súlyú volt. A szezon első 6 hetében 50 db 2 méter feletti harcsát fogtak a Wallercamp vendégei! A szálláshely gazdái igyekeznek megmutatni a legjobb helyeket, és a leghatékonyabb fogási technikákat. Még magas vízállás esetén is rendelkezésre áll elegendő számú, csendes, nyugodt horgászhely. 

2009 áprilisában, mikor az Adventure Fishing csapata személyesen tesztelte ezt a helyet, a vízszintre először plusz 4 méter víz érkezett a hegyekből, majd 2 napra rá újabb 4 méter. A kempinget egy időre evakuálni kellett, ennek ellenére még előző éjjel a horgászvezetők egy 2 méter feletti harcsát fogattak az egyik elszánt vendéggel! Ez mutatja igazán profizmusukat, és a "mindent a vendégért hozzáállásukat"! Itt valóban esélyt kap bárki a 100 kg feletti harcsa megfogására, hiszen minden szakmai segítséget megkap a tábor tapasztalt túravezetőitől. A mi túránkról csak annyit, hogy 2 napos ott tartózkodásunk alatt mindössze 5 órát tudtunk horgászni a zavaros, rohanó, áradó vízben, ennek ellenére fogattak velünk egy 1,6 méteres harcsát pergetve! Azóta többször is megfordultunk a táborban, 2010-ben filmet is forgattunk a PV-Tv közreműködésével, "A Pó-folyó másik arca" címmel, melyben a harcsázás mellett, a folyóvízi feederes horgászatra próbáltuk ráirányítani a figyelmet, mely szintén remek, és eredményekben igen gazdag kikapcsolódást jelent az idelátogató horgászoknak.

Szezonok, mikorra tervezzük a túrát?
A Pó folyó harcsái legjobban áprilistól május végéig kapnak, valamint a a nyári meleg éjszakák kiválóak, a felszín közelében táplálkozó harcsák elejtésére. Nyáron a stabil időjárási és vízállási viszonyok szintén az eredményes horgászatot segítik. A szeptember is eredményes időszak a Pó folyón harcsázás szempontjából egész október végéig. Persze a lehűlő víz hőfokának alakulása, és az időjárás jelentősen befolyásolja az eredményességet.

Hogyan utazzunk?
Legcélszerűbb természetesen gépkocsival utaznunk, a távolság Budapesttől kb. 920 kilométer. Velencéig kényelmes autópályán mehetünk, ha többen ülünk egy autóban, a költség is megoszlik, tehát minden szempontból ideális megoldás az autó. Autópályadíjakkal, üzemanyaggal kb. 60 000 Ft-ból kijön az útiköltség oda-vissza.
A javasolt útvonal Rábafüzes-Graz-Tarvisio-Verona-Mantova-Cesole. Mantovától az SS62 számú úton haladjunk Parma és Borgoforte irányába, majd tovább Cesole felé.  Itt találhatóak az apartmanok, mindössze pár lépésre a folyótól, valamint a jól kiépített, kényelmes sátrakkal rendelkező kemping is. Figyelem, a navigáció automatikusan Szlovénián át tervez, és így kb 100 km-el rövidebb, DE ebben az esetben 35 euró pluszban jön még autópályadíj formájában Szlovéniában! Ha  Ausztrián keresztül megyünk akkor a 10 napig érvényes matrica mindössze 8 euróba kerül. Szlovéniában a büntetés 380 euró, ha nincs matrica, tehát vigyázzunk.

Milyen szabályok alapján horgászhatunk?
Figyelem a tábor, kizárólag sporthorgász vendégeket fogad, akik a helyi szabályok betartása mellett horgásznak.Természetesen, nem azt várjuk el, hogy a túra ideje alatt egy halétel se készüljön a horgászok számára, a helyi szabályok lehetővé teszik a hal elvitelét is. DE! Egy nap csak egy darab, egy méternél nem nagyobb harcsa vihető el. Figyelem, a Wallercamp-ben egyáltalán nem lehet harcsát bevinni, csak süllőt. Aki a szabályokat megszegi, vagy azért érkezik a túrára, hogy halhúst hazaszállítson, annak a túra ára (költségek levonása után)  helyben visszafizetendő, a vendég pedig azonnali hatállyal kötelezik a tábort elhagyására!
Kérünk titeket a fenti, talán túlzottan is  szigorúnak tűnő szabályokat vegyétek komolyan, és megértéseteket kérjük. Sajnos az utóbbi évek, magyar orvhalászainak tevékenysége nyomán, a magyar horgászok megítélése sokat romlott. A Pó deltában működő magyar partnerünk, és az Adventure Fishing azon dolgozik, hogy ezen a helyzeten javítsunk, és még sok évig járhassatok erre fantasztikus vízre horgászni.

Milyen felszerelést vigyünk, hogyan készüljünk?
A harcsázó felszerelések sokszínűsége miatt ma már nem jelent problémát kiválasztani a megfelelő szerelést. Ha kuttyogatni szeretnénk, akkor a csónakban használható, rövid, de nagyon erős bot szükséges, pergetéshez elérhetőek már jó, gerinces kifejezetten harcsára való pergető botok.

A szálláslehtőségekről

1. Apartman
A csodálatos fekvésű, 600 éves épületekből álló, lombard stílusú La Motta vendégház, célszerűen berendezett, apartmanokat kínál. Pár méterre a szállástól folyik össze a két nagy folyó, a Pó és az Oglio, maga a hajókikötő is csak pár lépésre található. Az apartmanok mindegyikében van nappali és jól felszerelt konyha tűzhellyel és hűtőszekrénnyel. A lakások fűthetőek, és fürdőszobájukban folyamatos a melegvíz-ellátás, ami egyébként Olaszországban nem mindenhol jellemző. Hálózsákot, vagy takarót mindenképpen hozzunk magunkkal, matrac és párna benne van az árban. Az apartmanokat tisztán kell átadni, a külön takarítás díja 30 Euro. A szállást 12 órától tudjuk elfoglalni, és 9.30-ig kell elhagyni őket. A táborhoz közel találhatunk boltokat, ahol hazai árszínvonalhoz közeli árakon szerezhetünk be élelmiszert és italokat. Szintén nem messze található a Lilia pizzéria, ahol már 5 eurótól kaphatunk malomkeréknyi pizzát, de legdrágább pizza is csak 8 euró. Személyesen teszteltük, nagyon finom a pizza ezen a helyen, sőt az édesség is, de jóféle sört csapolnak, a finom borokról nem is beszélve.
Csónak, hajó, felszerelés

Masszív és biztonságos hajókat kínálunk, melyek 5-6 méter hosszúak, és új, négyütemű, 10-25 lóerős motorokkal vannak felszerelve. A csónakokat tisztán kell visszaszolgáltatni, vagy 15 Euro összegért kiválthatjuk azok kitakarítását. Az érkezéskor minden vendégünk átfogó tájékoztatásban részesül. Természetesen lehet megfelelő harcsázó felszerelést is bérelni, valamint lehetőség van csalik és etetőanyagok vásárlására is. A kárász 2,5 euro/db áron kapható, de egy feeder bottal magunk is megfoghatjuk a horogra valót, sőt a nyurgapontyokkal még szórakozhatunk is egy jót, ha kedvünk tartja. A legdurvább amit láttunk, hogy kb. 3 kg-os nyurgapontyal csaliztak egy bólyás szerelést.

A horgászrendről

A horgászengedélyeket helyben kapjuk meg, mindenki vigyen magával egy másolatot az útleveléről, vagy EU-szabvány személyi igazolványáról. Figyelem! Kifejezetten sporthorgászokat várunk a Pó-folyóhoz. A harcsákat mérlegelés és fényképezés után kíméletesen vissza kell ereszteni! A többi halfajra a következő méret- és fogási korlátozások vannak érvényben:
Márna: 25 cm, május 1- június 30.
Süllő: 35 cm, április 1- május 30.
Ponty: 30 cm, május 1- június 30.


Figyelem, fontos kiegészítő információkért, kattints, ide!>>


Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a túra ára?

 • Szállás, jól felszerelt apartmanokban /vagy kempingben 7 éjszakára,
 • Jó minőségű motorcsónakok 7 napra,
 • Részletes tájékoztató a horgászvízről (horgásztérkép),
 • Helyi profi asszisztencia angol/német nyelven.

A túra ára apartmanban                                  685 euró/fő*

Horgászengedély: 68 euró/fő

* Az erős árfolyamingadozás miatt az árakat euróban adjuk meg. A konkrét ár függ attól, hányan szeretnétek jönni és mikor, milyen szállást szeretnétek és hány csónakot, a fenti ár minimum 2-3 fő foglalása esetén értendő 1 csónakkal. Egy fős felár 20 euró/nap. Egy fő fizető horgászhoz maximum egy fő nem horgászó kísérő csatlakozhat. 3 fős foglalásoknál nagyobb motorcsónakot biztosítunk.

 

Fontos információ a foglaláshoz!
Figyelem, ez túrahelyszín, a nemzetközi piacon is a legnépszerűbbek közé tartozik, ezért az ideális foglalási időpont 6-8 hónappal az indulás előtt. Természetesen előfordulhat, hogy van szabad hely, akár 1-2 hónappal is a  tervezett utazás időpontja előtt, de ha biztosan utazni szeretnél, akkor időben foglald le a túrádat!

 

Új szolgáltatásunk: Privát túravezetés a teljes utazás időtartamára!

Élvezze gondtalanul a túráját és növelje a maximumra a sikeres horgásztúra esélyét!

A  privát túravezető végig a vendégekkel van a magyarországi indulástól a túra végéig. A szolgáltatás maximum 3 fő horgász résztvevő létszámig igényelhető.

Az alábbi előnyöket nyújtja:

 • "háztól házig" szolgáltatás: Budapesten találkoznak és a túra végén itt válnak el. A vezető végig kíséri a túrát, a horgászattól kezdve az egyéb programokon át.
 • Biztosítja az utazás gördülékenységét. Az utazás során felmerülő kérdéseket, problémákat megoldja. 
 • Kapcsolatban van a helyi szolgáltatóval, extra kérések, vagy problémák esetén közbenjár, intézkedik.
 • Vezeti a csónakot.
 • A helyszínen tudja hova érdemes menni vásárolni, este hová érdemes beülni vacsorázni, melyik horgászboltban mit lehet beszerezni stb...
 • Ismeri az aktuális helyi horgászrendet, szabályozást, így elkerülhetőek a kellemetlen szituációk, bírságok.
 • Ismeri a vízterületet és a horgászmódszereket, évszaknak szezonnak megfelelően. Tudja mikor hová érdemes menni, milyen módszert érdemes alkalmazn tekintettel az időjárási is vízállási körülményekre.
 • Ismeri a csalizási, etetési technikákat
 • Megoldom a csalik, etetőanyagok beszerzését
 • Ismeri a horgászati technikákat (éjszakai pergetés, bójás-szakítózsinóros módszer, kuttyogás), végszerelélek összeállításának mikéntjét.

 • Kuttyogás esetén kezeli a hajót és a kuttyogófát, "olvassa" a radart
 • Nem horgász programok esetén is vezeti a bérautót, segíti a program gördülékenységét 
 • Bármilyen felmerülő probléma esetén rendelkezésre áll

Ára: egyedi ajánlat alapján, amely függ az időtartamtól, a résztvevők létszámától

Kérj ajánlatot már most, hogy biztosítsd túravezetődet mihamarabb!

 

Ha érdekel a túra, vagy kérdésed van, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, az alábbi adatlap kitöltésével!

Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved