Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Norvégia - tőkehal horgászat


Milyen halakat foghatunk Norvégiában, és milyen vizeken horgászhatunk?

A Norvégiából hazatérő turistákat egytől-egyig lenyűgözi a norvég természet végtelen szépsége. Az ország nagy részét a Skandináv-hegység borítja, a legmagasabb pont 2,469 méter a tengerszint felett. Norvégia nyugati partján találhatóak az ország egyedülálló jellegét adó fjordok, melyek a jégkorszakból visszamaradva, több kilométer mélyen nyúlnak a szárazföld belsejébe. Ezeknek a fjordoknak a nagy része igazi eldorádó a halak számára, bár sok olyan helyet is találunk, ahol csalogat a gyönyörű táj és a szép házikók, de horgászat szempontjából csak közepes a víz, kisebb méretű halakkal. 

Észak-Norvégia vizei a világ legjobb horgászhelyeinek számítanak. A bőséges halállomány a meleg Golf-áramlatnak köszönhető, mely a Mexikói-öböltől kiindulva éri el Norvégia északi partjait, és planktonban, valamint apró tengeri állatokban rendkívül gazdag vizet hoz. Az áramlattal egyébként heringek, makrélák és más kisebb halak is érkeznek óriási rajokban, nyomukban pedig – legnagyobb örömünkre- az ottani vizek ragadozói: a különböző tőkehalaktól kezdve a menyhalakon és cápákon át egészen a kardszárnyú delfinig.

Időjárás

Norvégiával kapcsolatban sok sztereotípia él az emberek többségében, nevezetesen hogy állandóan hideg van és havazik, valamint hogy jegesmedvék rohangásznak az autók között. Tekintettel arra, hogy az ország 2000 km hosszú, így az ország egyes részéin különböző időjárással találkozunk. A Golf-áramlat jótékony hatása megmutatkozik, hiszen a kikötők nagy része még a leghidegebb hónapokban sem fagy be északon.

Az ország délkeleti részének időjárása kifejezetten kellemes nyáron, a hőmérséklet eléri a 20-23 fokot is. A nyár másik jellegzetessége, a napos órák hosszú száma, az északi országrészben május közepétől július közepéig nem bukik le a nap a látóhatár mögé. Bár az időjárás sokszor megcáfolja a róla kialakított negatív képet, sokszor azért nem árt óvatosnak lennünk. Ha kint vagyunk a vizen, bizony előfordulhat, hogy 10-15 fokot esik a hőmérséklet, és nagyon megerősödik a szél, nagy hullámok kíséretében.

Mikorra tervezzük a túrát?

A tengeri halak szezonja hosszú, gyakorlatilag az év bármely szakaszában számíthatunk sikere. Március és április kiváló a közönséges tőkehal fogására, mely ilyenkor hatalmas csoportokba verődve úszik fel a fjordokba ívni. Ez az egyetlen időszak, amikor a partok közelében nagy, olykor 15 kg feletti tőkehal is a horgunkra akadhat.


Szerencsére a tőkehal igen hálás horgászzsákmány, hiszen nyáron és kora ősszel is sikerrel vághatunk neki egy tőkehalfogó túrának. Áprilisban és májusban (néha még júniusban jól kap a sávos tőkehal és a farkashal, melyek az ívást követően intenzíven táplálkoznak. Az óriás laposhal legjobb szezonja augusztus és szeptember az ország északi vizein, míg a délebbi részeken a csúcsszezon inkább május-júniusra esik.

A nagyméretű fekete tőkehalak ideje a nyár közepén és ősszel jön el, köszönhetően a norvég part mellett végigúszó makréla rajoknak. A többi tengeri halfaj, mint például a vörös álsügér, az ördöghal, az északi és a norvég menyhal egész évben fellelhető, ám legkellemesebben mégis a május-augusztus közötti időszakban foghatóak.Mi mennyibe kerül?
Érdemes tudnunk, hogy a Norvégia még európai viszonylatban is drága országnak számít. A horgásztanyák közelében általában található üzlet, vagy étterem, a házak teljesen felszerelt konyhával rendelkeznek. Minden tanyán van lehetőségünk a kifogott halakat megpucolni, illetve kívánság szerint elkészíteni.  Tudnunk kell, hogy egy átlagos napi fogás is akár 100 kg felett lehet, így bőven jut a vacsoraasztalra is a halból. A helyszínen 50 norvég koronáért vehetünk hőszigetelő dobozt, amelyben fejenként 15 kg filét kényelmesen tudunk szállítani a repülőn. Az alkoholok árusítása Svédországhoz hasonlóan itt is korlátozás alá esik, csak speciális üzletekben vásárolhatóak. Amennyiben autót bérlünk, jóval nagyobb mozgástérrel rendelkezünk a vásárlás tekintetében is.

Mit vigyünk magunkkal?

A tengeri horgászat Norvégiában sajátos felszerelést kíván. Amennyiben ilyennel nem rendelkezünk, a helyszínen bérelhetünk is, erre külön fel szoktuk hívni a weboldalon a figyelmet. Nemcsak a felszerelés, hanem az öltözet is sajátos: speciális tengeri overallok is bérelhetőek, melyeket a tengeren kötelező viselni. Természetesen ezen felül vigyünk magunkkal réteges, meleg öltözetet is.

A fentieken felül vigyünk magunkkal fényképezőgépet és kamerát a megfelelő töltővel, hiszen így biztosíthatjuk, hogy nem maradunk le életünk nagy fogásáról.

A Skjervoy-horgásztáborról
Az Adventure Fishing kizárólagos közép-európai partnere a Skjervoy-horgásztábornak, mely Tromso-től 200 km-re, a Lyngen-fjord mellett található. Ez a horgásztanya bőven az Északi -sarkkörön túl helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a nyári hónapokban 24 órán keresztül horgászhatunk nappali világosságban! Kedves Sporttársak, higgyétek el, nincs csodálatosabb nyáron az éjféli nap látványánál, aki ezt megtapasztalta, biztos hogy élete egyik felejthetetlen élményében volt része.

Hogyan utazzunk?
A távolságra való tekintettel egyértelműen repülővel a legkényelmesebb az utazás. Legjobb áron a Norwegian fapados légitársaság kínál jegyeket, Előszenzonban Budapestről egy átszállással már 80-100 ezer forintért vásárolhatunk repülőjegyet Tromso-ig, illetékekkel. A főszezoni jegyár a foglalás időpontjától függően 100-130 ezer forint körül mozog. Aki nem szeretne autót bérelni, számukra felárért transzfert biztosítunk.

Aki saját gépkocsival szeretne utazni Norvégia déli vagy középső részeire, annak kívánságra ezekben a tartományokban is tudunk színvonalas horgásztáborokat biztosítani.

 

A horgászvízről
Egyedülálló lehetőséget kínálunk Norvégiában. Az Adventure Fishing kiemelt horgásztábora több száz kilométerre túl a sarkkörön található, gyönyörű természeti környezetben, érintetlen vizeken. 2010-ben a horgásztanya vendége fogta meg a norvég tőkehal rekordot, melnynek súlya 42 kilogramm volt! Nem véletlen ez a fogás, hiszen minél északabbra megyünk Norvégiában, annál érintetlenebb, kevésbé terhelt vizeken horgászhatunk, ez pedig azt is jelenti, hogy több halat, és nagyobbakat foghatunk, mint délebbre, vagy akár Norvégia középső részén, Trondheim környékén. A fjordban horgászhatunk a mélyebb részeken is, de a partközelben is remek szórakozási lehetőség a különböző kisebb testű, 1,5-2 kg-os halak horgászata.


A szállás
Több, magas színvonalú apartman áll a vendégek rendelkezésére. A  néhol plazma tévével is felszerelt apartmanokban a mosogatógép alapfelszereltségnek számít. Közvetlen vízparti elhelyezkedésük már csak hab a tortán, arról nem is beszélve, hogy 10 perces sétával elérhető a kis városka központja ahol bevásárlási lehetőség, és horgászbolt is rendelkezésre áll a horgászok számára

Csónak, hajó, felszerelés
Nem akármilyen hajókat használhat, aki ellátogat erre a gyönyörű helyre.  A kisebbek 4-5 fő számára nyújtanak horgászati lehetőséget a tengeren, a nagyobbak viszont kabinnal is rendelkeznek, ahová behúzódhatunk ha rosszabbra fordul az idő. Mindegyik hajó radarral van felszerelve, amely magyar nyelvű menürendszerrel is működik.

A horgászrendről

Tengeri horgászatnál nincsenek korlátozások, bár a norvég állam az országból kivihető halhús mennyiségét, 15kg/fő mennyiségben maximálta. Saját, helyben fogyasztásra, a horgásztúra idején gond nélkül bevihető a hal.

Figyelem, fontos kiegészítő információkért, kattints, ide!>>

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a horgásztúra ára?

 • Szállás, jól felszerelt apartmanokban 7 éjszakára

 • Halradarral és magyar nyelvű GPS-el felszerelt, jó minőségű, kabinos hajó

 • Részletes tájékoztató a horgászvízről

 • Helyi angol nyelvű asszisztencia

A túra ára: 1299 euró/fő*

*A konkrét ár függ attól, hányan szeretnétek jönni és mikor, melyik apartmant szeretnétek és hány csónakot bérelnétek. A fenti ár 4 fő együttes foglalása esetén érvényes, 1 db, Merryfisher 795 típusú hajóval. Oda-vissza transzfer a tromsoi repülőtérről 160 euró/fő.

Fontos információ a foglaláshoz!
Figyelem, ez túrahelyszín, a nemzetközi piacon is a legnépszerűbbek közé tartozik, ezért az ideális foglalási időpont 8 -10 hónappal az indulás előtt. Természetesen előfordulhat, hogy van szabad hely, akár 1-2 hónappal is a  tervezett utazás időpontja előtt, de ha biztosan utazni szeretnél, akkor időben foglald le a túrádat!

 

Új szolgáltatásunk: Privát túravezetés a teljes utazás időtartamára!

Élvezze gondtalanul a túráját és növelje a maximumra a sikeres horgásztúra esélyét!

A  privát túravezető végig a vendégekkel van a magyarországi indulástól a túra végéig. A szolgáltatás maximum 3 fő horgász résztvevő létszámig igényelhető.

Az alábbi előnyöket nyújtja:

 • "háztól házig" szolgáltatás: Budapesten találkoznak és a túra végén itt válnak el. A vezető végig kíséri a túrát, a horgászattól kezdve az egyéb programokon át.
 • Biztosítja az utazás gördülékenységét. Az utazás során felmerülő kérdéseket, problémákat megoldja. Reptéri átszállásoknál, csomagok szállításánál, transzfer bonyolításánál biztosítja a gördülékenységet.
 • Kapcsolatban van a helyi szolgáltatóval, extra kérések, vagy problémák esetén közbenjár, intézkedik.
 • Vezeti a tengeren a hajót.
 • A helyszínen tudja hova érdemes menni vásárolni, este hová érdemes beülni vacsorázni, melyik horgászboltban mit lehet beszerezni stb...
 • Ismeri az aktuális helyi horgászrendet, szabályozást, így elkerülhetőek a kellemetlen szituációk, bírságok.
 • Ismeri a vízterületet és a horgászmódszereket, évszaknak szezonnak megfelelően. Tudja mikor hová érdemes menni, milyen módszert érdemes alkalmazn tekintettel az időjárási körülményekre.
 • Ismeri fjord eredményes horgászhelyeit
 • Ismerem a horgászati technikákat (tőkehalra, laposhalra, redfishre, farkashalra), végszerelélek összeállításának mikéntjét.

 • Nem horgász programok esetén is vezeti a bérautót, segíti a program gördülékenységét 
 • Bármilyen felmerülő probléma esetén rendelkezésre áll

Ára: egyedi ajánlat alapján, amely függ az időtartamtól, a résztvevők létszámától

 

Kérj ajánlatot már most, hogy biztosítsd túravezetődet mihamarabb!

Ha érdekel a horgásztúra, vagy kérdésed van, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, az alábbi adatlap kitöltésével!

Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved