Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Kiemelt célpontunk az Ebró - 2011. március


Március első felében keltem útra, hogy egy három napos villámlátogatást tegyek Spanyolországban. Budapestről leggyorsabban természetesen repülővel juthatunk el az Ebro-folyóhoz, a Malév és a Wizzair is indít közvetlen járatokat. Sokszor az olcsóbb a drágább, én személy szerint a hagyományos légitársaságokat preferálom, itt 20 kg poggyász benne foglaltatik az árban, a horgászfelszereléssel együtt, míg a fapados légitársaságok borsos összegeket számítanak fel a feladandó csomagokért, különösen a horgászfelszerelésért. Én átszállással utaztam, oda Münchenen, vissza pedig Genfen keresztül, összesen 38 ezer forintért, melyben benne volt a csomag és a horgászfelszerelés díja is.

Érkezéskor felvettem az előre lefoglalt bérautót partnerünknél, az Europcar-nál, és a kényelmes tempóban autóztam a végcél felé. Barcelonából Lleída felé kell vennünk az irányt, lehet az AP-2, illetve az A2 utakat választani, az utóbbi előnye, hogy teljesen ingyenes, és viszonylag jó minőségű, kétszer két sávos autóút. Mintegy 160 kilométer autózás után elhagytam a sztrádát, innen már csak egy negyedórás út választott el Mequinenzától. Az út mellett már feltűnt a Cinca-folyó, mely a Segre-folyóval egyesülve ömlik az Ebróba az előbb említett településnél. Az út közvetlenül a folyóparton vezetett, az egyes horgászhelyek könnyen megközelíthetőnek tűntek.

A partról is könnyen megközelíthetőek a horgászhelyek Mequinenza környékén

Itt már várt partnerünk a mindennel felszerelt horgászboltjában.  A következő órákban végigjártuk a kínálatunkban szereplő szállásokat, de tekintetem nem tudtam levenni a csodálatos és méltóságteljes folyóról, illetve a lélegzetelállító panorámáról, háttérben a hegy tetején található várral, illetve az óriási duzzasztóművel.

          A mequinenzai duzzasztógát, mögötte a tározó

A szállások egytől egyig elnyerték a tetszésemet, a közös fürdőszobás faháztól a többszobás, saját fürdős, plazma tévével és konyhával felszerelt apartmanig volt minden a kínálatban. A stégek mind a szállások mellett találhatóak, sőt van olyan apartman is, ahol a teraszról gyönyörködhetünk a bevetett botokban egy hideg sör mellett. A csónakok is profik, 13.5 lóerős motorokkal vannak felszerelve papíron (gyakorlatban ez 15 lóerőt jelent…), a spanyol törvények szerint e kategóriáig bezárólag nem kell hajóvezetői engedély. Mequinenza nagy előnye, hogy minden helyben található, Caspe-vel ellentétben itt nem kell beautózni a városba a bevásárlás miatt, hanem gyalog, vagy akár motorcsónakkal is megtehetjük az utat. Aki repülővel érkezik, és nem szeretne autóbérléssel vesződni, 240 euróért oda-vissza transzfert rendelhet a barcelonai repülőtérről 4 főig bezárólag.


Az apartman csónakkikötője, háttérben, a folyó túloldalán Mequinenza település látható

Német kísérőmmel délután csónakba szálltunk, és hajóról is megtekintettük a horgászati lehetőségeket. Mondanom se kell, hogy a látottak egytől egyig lenyűgöztek. Szememmel egyfolytában a halradart pásztáztam, elsősorban a mélység miatt, de nem tudtam nem észrevenni a tisztán kirajzolódó hatalmas harcsatesteket. A mélység egyébként változó,  a folyó a város irányába lejt, a part mellett eléri a 7-8 méteres mélységet, így kiválóan lehet a partról is horgászni, a legtöbb horgászhely könnyedén megközelíthető autóval, illetve gyalog is. Természetesen ajánlott a motorcsónak, főleg a pergető horgászathoz.

Látványos az Ebro és a Segre találkozása, akár a partról is meghorgászhatjuk a 8-10 méter mély vizet

Lenyűgöző látvány, ahogy a két fő folyó, kékes Ebro és a kávébarna Segre találkoznak, arról nem is beszélve, hogy az összefolyást kiválóan meg lehet horgászni a csónakból.


Magasból is látható, hogy milyen tiszta az Ebro vize még a márciusi magas vízállásnál is

Brutális harcsatestek rajzolódnak ki a halradaron, egész partközelben

Miután megtekintettük a horgászhelyeket, eljött a vacsora ideje, aznap estére a Bella Vista kemping éttermét választottam, kísérőm elmondása szerint ez az egyik legjobb hely Mequinenzában, a hagyományos spanyol ételek mellett lehet pizzát, illetve steak-et is rendelni. Az étterem az előszezonban csak az esti órákban volt nyitva, de így is megtelt, főleg német és angol horgászokkal. 

A kemping étterme - ízletes és megfizethető

Vacsora után fáradtan és meglehetősen izgatottan tértem nyugovóra, alig vártam a másnapot, hiszen egy egész napos harcsahorgászat lett beígérve, profi túravezetővel. Az idő egyébként hűvös, szeles és csapadékos volt, keddre virradóan viszont átmenetileg elállt az eső. Túravezetőm német pontossággal vett fel a megbeszélt helyen és időpontban, rövid csónakázás után megérkeztünk a kiszemelt horgászhelyre, ahol már minden előkészítve várt.

Érkezésemkor már minden elő volt készítve

Összesen négy bot volt felszerelve, 150 grammos úszóval, ugyanekkora ólommal, és 6/0-s horgokkal szerelve. A guide egyesével hordta be a felcsalizott szereléseket kis műanyag csónakján a parttól kb. 50-60 méterre található, előre leszúrt ágakhoz. Itt egy kb. 3 méteres, 0.35-ös monofil zsinór segítségével rögzítette a szerelést az úszó tetején található karabineren keresztül a karóhoz. Én a addig a parton adagoltam a fonott zsinórt. A művelet végén a főzsinór feszes maradt, és nem érintette a folyó felszínét, ellenkező esetben öt perc alatt összeszedte volna a megáradt vízből a hordalékokat. Nem irigyeltem Tomot, a túravezetőmet, hiszen nem könnyű feladat kézzel oda-vissza evezni a kis műanyag lélekvesztőn az áradás miatt gyors sodrású vízben.


A csalik behordása felért egy kisebb hadművelettel

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy mit használtunk csalinak. Csöndben súgom mindenkinek, hogy angolnát… Az élőhalas, de főleg az angolnával történő horgászat tiltott az Ebron, ennek ellenére sokan ezzel csaliznak, főleg amikor még nem jött el a pelletezés ideje a hideg víz miatt. Az angolnákat kéz alatt lehet vásárolni, darabjuk 4,50 euró. Az angolnát nemcsak a szívósságuk miatt részesítik előnyben, hanem azért is, mert a sodrásban egyhelyben úszik az árral szemben, és kígyózó mozgása kapásra ingerli a folyó nagybajszú lakóit. A legelterjedtebb harcsacsali egyébként a pellet, ezt 20-25 kilogrammos kiszerelésben árulják a horgászboltok, a siker egyenes arányban növekszik az etetésre szánt eurók összegével...


A legszívosabb csali harcsára, a szabályok szerint tilos használni

Tehát szerelékek a vízben, én keleti kényelemben hátradőlve a nyugszékemen élvezem a csodálatos nyugalmat, melyet csak a túloldalon haladó gépkocsik zaja tör meg néha. Van ezen kívül egy másik, a horgászfülnek oly kedves zaj is: a forduló harcsák csobbanása… Tom már azzal fogadott, hogy érzi, ma nagy halat fogunk, ezt a hitet erősítette az első fél órában 2-3 gyengébb odavágás is, ám a botok a helyükön maradtak. Adrenalin szintem persze továbbra is magas volt, hisz a harcsa kapásnál sose lehet tudni, hogy egy pár kilós kölyök, vagy egy annak két méter feletti felmenője sertepertél a csalink körül.

A hegy tetején a vár mögött azonban sajnos gyülekeztek a nem sok jót ígérő fekete felhők,  és negyed óra múlva erős szél kíséretében meg is nyíltak az égi csatornák. Ezzel szép lassan el is úszott az aznapi harcsafogás reménye, délután ötig nem volt már egy mozdításunk se, bár a harcsák továbbra is mozogtak a víz felszínén. A négy eresztéket négy különböző mélységre állítottuk, ám délután 5 óra magasságában feladtuk, és ázottan, csalódottan csomagolni kezdtünk. Sajnos ez is benne van a pakliban, még az olyan elképesztő halgazdagságú vizeken is, mint az Ebro. Március különben sem a legkönnyebb hónap harcsázáshoz, magas a vízállás, nem könnyű megtalálni a halakat se, az igazi sikereket inkább késő tavasztól késő őszig lehet elkönyvelni. Ottani horgásztársaim többsége is ezen a véleményen volt, hiszen gyakorlatilag mindenki csónakból pergetett süllőre – sikerrel.

Így nem volt mit tenni, visszatértem az apartmanomba, és szétteregettem az átázott ruháimat. Korai fekvés várt rám, hiszen másnap, utolsó napomon a caspe-i partneremmel beszéltem találkozót a reggeli órákban.  Caspe 40 kilométerre található Mequinenzától, az utóbbi duzzasztójának köszönhetően ezen a szakaszon gyakorlatilag áll a víz, nem hiába nevezik tónak. Több neve is van, mint például Caspe-tó, Mequinenza-tó, Felső-tározó, Riba Roja, stb. Egy biztos: lélegzetelállító tájakon autóztam, csodálatos kilátással a kopár sziklák közötti Ebróra.


Remek horgászhelyek vannak a caspe-i részen, viszont nagy részük csak csónakkal megközelíthető

A reggeli találkozómra pontosan érkeztem vendéglátómhoz. A kedves házaspár már 8 éve költözött Caspe-be, előtte évekig jártak ide családostul horgászni. Apartman házukat most bővítették, 2, illetve 4 személyes, mindennel felszerelt apartmanok várják az idelátogató horgászokat, hangulatos kerttel, grillezővel, és úszómedencével. Találkozónkat hosszas levelezés előzte meg, ebben a szakmában a vevőknek kell körbeudvarolni az eladót, hogy megvehesse a portékáját. Itt azzal a feltétellel fogadnak magyar horgászokat, hogy betartják a házirendet: harcsára, pontyra teljes catch and release van érvényben, este pedig 10 óra után nem illik hangoskodni. Lengyel kollégáink már két csapatot is küldtek ide, akik az egy hetes horgászatot meglehetősen bíbor színekben élték meg. A második ilyen alkalom után a házigazda udvariasan felkérte a lengyel horgászcéget, hogy ne küldjenek több vendéget hozzájuk…

A szálláshoz itt is 13,5 lóerős, stabil csónakok dukálnak, a kikötő 3 percre van gyalog a háztól. Kell is a hajó, mert nagy területet lehet vele bejárni, azt a kevés helyet, ami a környéken kocsival megközelíthető, ellepik hétvégenként és szezonban a spanyol horgászok, irdatlan mennyiségű szemetet hagyva maguk után, melyek meglehetősen lehangolóak a csónakból nézve. Viszont rengeteg jó horgászhelyet néztünk meg házigazdám csónakjából. Aki nem szeretne felszerelést cipelni, vele járó túlsúlyköltségekkel együtt, az 75 euróért komplett harcsázó vagy pontyozó felszerelést bérelhet, 2 bottal, orsókkal, fonott zsinórral, bottartóval, vagy rodpod-al, halmatraccal, merítőszákkal, kempingszékekkel. Egyedül pergető botot nem lehet kölcsönözni, erről mindenkinek magának kell hogy gondoskodjon. Caspe-ben szintén több, jól felszerelt horgászbolt is a vendégek rendelkezésére áll, a hangulatos kisvárosban található ezen kívül több szupermarket, és étterem is, ízletes helyi és nemzetközi fogásokkal.

Igazi süllőtanya!

A motorcsónakos „idegenvezetés” után egy kis horgászatra is maradt még idő. Mivel elsősorban pergetőhorgász vagyok, így örömmel vettem kezembe a twisterrel felszerelt könnyű pergetőbotot, mely kifejezett felüdülés volt számomra az előző napi vaskos harcsázó botok után. Hiába, a Caspe nem hazudtolta meg magát, már a második dobásomnál erőteljes rávágást éreztem, majd a hajóban landolt az első spanyol süllőm. A halat kíméletesen visszaeresztettem, majd a következő dobásomra ismét egy rávágás: a második süllőm is a horgon harcolt. Házigazdám arcából kezdett kimenni a vér, azt mondta így nem mer hazamenni a feleségéhez, hogy én egymás után kapkodom a süllőket, ő pedig nem fog semmit. Azért mondanom se kell, hogy az ő hala se váratott sokat magára, ezúttal egy sötétebb árnyalatú hím került horogra, szemmel láthatóan ívás közben zavartuk meg őkelmét.

Pár süllővel és néhány csodás élménnyel lettem gazdagabb

Csodás süllőző idillünknek az idő rövidsége vetett végett: ideje volt visszaindulnom a repülőtérre… Fájó szívvel, ugyanakkor a mihamarabbi viszontlátás ígéretével hagytam magam mögött az Ebrot, elhatároztam, hogy még idén ősszel visszatérek ide egy jóval kiadósabb horgászatra.

A profi túravezetők mindent elkövetnek, hogy senki ne távozzon hal nélkül

Ezen a vízen mindenki megtalálja a számítását, elképesztő a halbőség, megfelelő felszerelés és tudás birtokában itt senki sem távozik üres kézzel. Partnereink mindent elkövetnek azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Ami az árfekvést illeti, ha négyen utazunk, már 160 ezer forint körüli árból kijövünk egy hétre fejenként, ebben benne van a kiutazás (repülőjegy, bérautó), valamint az egy hetes szállás és motorcsónak használat költsége is a főszezonban. Az előszezoni árak (november-március) még ennél is kedvezőbbek, sokan járnak ki ilyenkor is pontyozni, süllőzni.

Gács Csaba

Ha szeretnéd megtekinteni ebrós ajánlatunkat, kattints ide!
 

Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved