Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Svédországi csukázó túra III.rész - 2009. május


A tengerparti csukás vizeket magunk mögött hagyva Dalsland felé vettük az utunkat, ahol végre 3 napot egy helyben töltünk, így lehetőségünk nyílik kicsivel több horgászatra is mint az eddigi napokban. A kb.3 órás út nyugalomban telt, az utak jól járhatóak, jó minőségűek. Egy dalslandi kis település parkolójában beszéltük meg házigazdánkkal a találkozót, amely rendben le is zajlott. A hölgy autóját követve, egy csodálaztos tóparti környezetben találtuk magunkat 10 percen belül, ahol kilométeres távolságban sehol senki, a ház pedig egy kiugró félsziget csücskén található, szinte a verandáról a vízbe léphetünk be.


A szobák nagy ablakokkal a tóra panorámásak, tulajdonképpen az ágyamból a tóra nézhetek ki. Az egyik hajónknak rendes vízi garázsa volt, ahonnan minden nap csukázó portyáinkra indultunk.
A cuccok kipakolása után indultunk is ki a vízre, mert hajtott minket horgászvér, hogy mihamarabb felfedezzük ezt a gyönyörű vizet. Tulajdonképpen a Dalslandi tóvidéken nem egy tó van, hanem nagyon sok. Mi is egyből szembesültünk, hogy a következő napok horgászterülete, nem is egy, hanem mindjárt két hatalmas tó. Miután vízre szálltunk és célba vettük  az első szimpatikusnak tűnő nádast, Zoliék egyből akasztottak is egy másfél körüli csukát. Egy kis tanácskozás után azonban úgy döntöttünk, menjünk át a másik tóra is.


Beérve a másik tóra mindjárt gyönyörű öböl felé vettük az irányt, ahol elkezdtünk dobálni. A víz nagyon tiszta volt, a part menti sekélyben látszott a kavics az alján. A sekély víznél egy komolyabb törés látszott egy sötét sáv, mintha pengével vágták volna el a világos sekélyes résztől. Gondoltam egyet, és feltettem a Salmo süllyedős nagy Sliderét GT színben. A tervem az volt, hogy a törést túl dobva a sekélybe érkezik a wobbler, majd behúzom a törés fölé, és ott egyszerűen le ejtem a mélybe. A wobbler gyönyörűen csobbant az aranylóan csillogó sekély vízben, finoman a törés fölé húztam majd elejtettem. Épphogy süllyedni kezdett a Slider, amikor hatalmas erő ragadta meg, én pedig reflexből vágtam be. A terv bevált, és gondolkodásom jutalma, egy szép 4-5 kiló közötti krokodilpofájú lett.


A többiek is fogtak pár szép csukát, majd úgy döntöttünk mára ennyi elég lesz, mert a mögöttünk álló 3 órás autóút bizony nem múlt el nyomtalanul.


Mivel sokadik napja voltunk a csukák földjén, és még eddig nem ettünk egy jó halételt, úgy döntöttünk egy kisebb csukát feláldozhatunk a gasztronómia oltárán. Úgy gondolom 9 nap alatt egyszer belefér, hiszen eddig minden megfogott halunk szabadon távozhatott. Ezen a vízterületen bungalónként 1 db 50 és 80 centiméter közötti méretű csuka elhozható naponta. Botondnak országos hírű csukapörköltjét végre én is megkóstolhattam, és be kell valljam valóban nem ettem jobbat még a pályafutásom során.


Másnap céges kötelezettségeink voltak, a környékbeli bungalókat kellett körbejárjuk, és a tulajdonosokkal tárgyalni. Sok szép helyet láttunk ezen a vidéken, és nagyon színvonalas szálláshelyeket néztünk meg.


A kis körutunk végén a tulajdonos felajánlotta, hogy van egy kis saját tava, tele pisztránggal, hát megmutatná nekünk. Persze örömmel ráálltunk. Gyönyörű erdő közepén fekvő kis tó volt, és kb. 10 perc alatt megfogtuk mindketten a fejenként egy pisztrángunkat, amelyek közül egyet nekünk ajándékozott a helyi erő.


Így boldogan tértünk vissza a szálláshelyre, ahol Zoliék már készítették elő a grillt az ebédhez. Átvettem a főszakács szerepét, és mivel én voltam a legéhesebb, kezembe vettem a dolgok irányítását.


A finom grillezett húsok, és pisztráng után, újult erővel indultunk ki a vízre. Ezen a napon a trollingozást erőltettük, így szerettünk volna halakat fogni ami sikerült is. Érdekes módon ezeken a vizeken is az igazán nagy csukák a mélyvízű területeken voltak foghatóak nagyjából 2 méteres mélységben trollingozva. Mivel elég fáradtak voltunk, és másnap már indultunk haza, így visszatértünk viszonylag korán a házba, és átnéztük az addigi felvételeket, hogy van e még másnap délelőttre valami olyan anyag amit még mindenképpen fel kell vennünk a filmünkhöz.

Másnap még egy utolsó vízre szállásunk volt haza indulás előtt, amely érdekesen alakult. Egyrészről én fogtam trollingozva egy szép sügeret nyílt vízen, ami azért a sügerekre nem jellemző tartózkodási hely, másrészről pedig Botond megfogta a túra legnagyobb csukáját trollingozva, amiről sem fénykép, sem videó nem készülhetett, mivel indulásra készen összepakolva, a házban hagytak mindent, ezzel kockáztatva, hogy még 10 év múlva is ezzel a csukával fogjuk ugratni őket.


Összeségében egy gyönyörű sikeres túrát zártunk, jó filmanyagot forgattunk, minden szempontból elégedettek lehetünk a Svédországban eltöltött 9 nappal. A filmünk hamarosan elkészül és látható lesz a F&H csatornán, ha minden jól megy.


Pálfai Gábor
Adventure Fishing Team


Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved