Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Svédországi csukázó túra I. rész - 2009. május


Csukák földjén
Horgásztúra Svédországban I. rész
Asnen tó


Hetek óta vártuk május 9-e reggelét, hogy végre felszálljon velünk a Malév göteborgi járata és elrepítsen minket a csukák hazájába, Svédországba. Csapatunkat Zákonyi Botond szakújságíró, és Andrejszky Zoltán erősítette, aki profin kezelte a kamerát a túra ideje alatt. Az Adventure Fishing csapatából Csaba, és jómagam indultunk útnak. Partnerünk az Eventur Fishing hosszas szervezésének köszönhetően a következő 9 napban 5 különböző vizen lesz módunk horgászni, és persze tesztelni a szálláshelyeket. Hiszen elsősorban dolgozni megyünk ki, hogy majd itthon a leendő vendégeknek, minél több gyakorlati információval tudjunk szolgálni.

Na de térjünk vissza 9-e reggeléhez. Botondékkal egyeztetve, megállapodtunk, hogy nem bőröndbe pakolunk, mivel így könnyebben elférünk majd a bérautóban. Nem hoztunk sok cuccot, 4-ünkre két komolyabb wobbleres doboz, és 2 kemény kordura cső a botoknak, valamint a fejenként 1 sporttáska, és kézipoggyász több mint elég volt a 9 napra. A kis Boeing időben indult, és ha az ellátástól nem is várhattunk csodát, de kényelmesen utaztuk a 2 óra repülési időt. 22 000 Ft/fő repjegy árért a szendvics, és az üdítő elégnek kellett hogy legyen, de minket már amúgy is a csukák izgattak.Botonddal a repülőgépen, már lélekben Svédországban vagyunk

Göteborgban nagyjából 15 fokos hőmérséklet, felhős idő fogadott minket, ami májusban teljesen átlagos Svédországban. Leszállás után, a Europecar irodájában pár perc alatt megkaptuk a  szinte vadonatúj Golfot, és kicsit szűkösen ugyan de bepakoltunk. (A bérautó négyünk számára, 9 napra 100 000 Ft volt.) Beüzemeltük az általam hozott navigációt, de mire beindult, már Csaba is benavigálta magát térkép alapján, és a sebesség korlátok szigorú betartásával száguldottunk első állomásunk, az Asnen tó felé.  Útközben gyönyörködtünk a végtelen fenyves erdők, a méregzöld tisztások látványában. Az egész ország hihetetlenül rendezett, tiszta hatást keltett, a házak hasonló módon építve, festve, és tisztaság, tisztaság, tisztaság…..

Úton

Útközben megálltunk egy gyorsétteremben, ahol a többiek laposhalat ettek homárszósszal, jómagam pedig svéd húsgombócokat áfonyamártással, és barna mártással. Üdítővel, sörrel együtt nagyjából 2200-2500 Ft-nak megfelelő svéd koronát fizettünk, melynek árfolyama 27 Ft körül mozgott azon a héten. Miután jóllaktunk, gyorsan egy supermarketet is útba ejtettünk, hogy a kalóriaszintünk a további napokon se essen kritikus szint alá. Svédországban szinte mindenhol fellelhető Ica Supermarketek, kiváló lehetőséget biztosítanak a bevásárlásra. Fontos, hogy alkoholt csak az arra kijelölt boltokban lehet kapni, így az áruházakban csak gyenge sörökhöz juthatunk hozzá. Bevásároltunk hát ezekből a gyenge sörökből, jóféle sajtokból, és persze minden olyat, ami reggelihez, vacsorához szükséges lehet. Kb. 20 000 Ft-nak megfelelő koronát hagytunk ott mindezekre, ami egy nagyobb család itthoni nagy bevásárlásnak felel meg.

Délután 3 órakor érkeztünk az Asnen tóhoz, mely nagyjából a Balaton harmadának méreteivel rendelkezik. A Getnö Gard horgásztábor tulajdonosai már vártak minket, és kedvesen kávéval, süteménnyel fogadtak. A Getnö Gard 1967 óta működik családi vállalkozásként ebben a formájában, de valójában a helyről fellelhető legrégebbi információk 1320-ig nyúlnak vissza.

Már a célnál

Egy kis ismerkedés után Ingmar a tulajdonos, megmutatta bungalónkat, amely már első ránézésre is minden igényt kielégített. Kényelmes, étkezővel, 2 hálóval, és minden kényelmet szolgáló eszközzel felszerelt ház volt. (még mosogatógép is volt benne). Gyorsan birtokba vettük, és már alig vártuk összerakhassuk a pergető botokat.  Mindannyian a 40-80 grammos Blade pergető botokat hoztuk magunkkal, jóféle Ryobi Applause orsókkal 4000-es méretben. Műcsalijaink javarészét a klasszikus csukás Salmo-k tették ki. Nagy Slider-ek, Fatso-k, Skinner-ek, és Whitefish-ek mellett, a Predatekek közül a Sand Viper, és a Boomerang is helyet kapott.

 
Varázslatos helyen volt a házunk


Délután 5-re beszéltük meg Ingmarral a találkozót a csónakoknál. 5 előtt 5 perccel teljes harci felszerelésben vártuk az első bevetést a svéd csukák ellen. Első vízre szállásunkra Ingmar is elkísért, és mint utóbb kiderült, nagy szükség van a helyi jó tanácsokra, ha valaki halat szeretne fogni ezen a vízen. A tó sziklás szigetekkel szabdalt, megannyi öböl, nádfal vonzza a horgászt, leírhatatlan szépségű. Na de van e benne elég csuka, süllő ahogy azt ígérték nekünk? Engem ez érdekelt a legjobban, hiszen tudtam, egy szép hely önmagában nem elég, ha az ember horgásztúrára érkezik, hát még, ha azt másoknak szervezi.

Indulunk a vízre

Ingmar folyamatosan a 6-8-12 méteres mély területeken vezetett minket, néha meg-megállva dobálni.

Tudta hol keresse a halat, csak mi voltunk hitetlenek

Másfél óra elteltével kezdtem ideges lenni. Mit keresünk itt, mikor ott vannak a jó nádfalak, a sekély melegedő vizek, hal sehol, hogy lesz így horgászfilm ebből a túrából? Kértem Csabát kérdezze már meg, miért nem megyünk ki a partközeli részekre dobálni, hol vannak a csukák? Lehet, ezt kissé idegesebb hangnemben tettem, mire Csaba nyugtatott, hogy tudja az emberünk mit csinál, lesz hal. Mikor megálltunk, és a másik hajó közelébe értünk, mondtuk Ingmarnak, hogy ez így nem lesz jó, nekünk halat kell fogni a kamerának. Van e  valami ötlete. Számomra akkor még hihetetlen dolgokat válaszolt, mi szerint a csuka a mély vizen bent áll a  töréseken, és a táplálékhal rajok közelében keressük, ezért nézi a radart folyamatosan. Botonddal összenéztünk, mondom neki, olyan isten nincs, hogy egy ilyen vízen nádfal mellett én ne fogjak csukát. Pedig van.


Szebbnél szebb helyek, a csukák mégsem itt laknak, hanem a mély vízben

Önállósítottuk magunkat, és kimentünk az öblökbe dobálni, természetesen zéró eredménnyel. Kezdtem nagyon ideges lenni. Még hogy mi ne fogjunk egy ilyen svéd tóban csukát! Megadtam magam, visszamentünk Ingmarékhoz, aki Zolival, és Botonddal keresték a halat. Megálltunk tőlük kb. 15 méterre, és második dobásra megtört a jég. Megfogtam életem, és a túra első svéd csukáját. Igaz 2,5 órába telt, de megtaláltuk őket. Nem sokkal utánam Zoli akasztott egyet, majd Botond is.

Megjött az első

Nem voltak nagyok, 50-60 cm közöttiek, de örültünk nekik min a messiásnak. Hazafelé megálltunk még egy úgynevezett sügértartásnál is, ahol még fogtunk kettőt. Időközben hatalmas felhők tornyosultak fölénk, és lecsapott a vihar pár percen belül, így aznapra befejeztük a horgászatot.

Szemet gyönyörködtető volt a táj a szivárvánnyal a vihar előtt

Este 9-kor pedig már gyertyafényes vacsorával vártak a tulajdonosok, ami méltó zárása volt első svédországi napunknak.

Másnap reggel 7-kor keltünk, és megkóstoltuk a finom svéd sajtokat. Reggeli közben az ablakon kinézve egy őzet láttam a ház mellett legelészni, ami ebben az országban mindennapos látvány. Jávorszarvasok, - amit Zoli barátom mindjárt el is nevezett „jámbor” szarvasnak – rendszeresen jönnek-mennek az autóutak mentén, vagy bejárnak a falvakba. Vigyázni is kell ezekkel, a nem egyszer fél tonnás állatokkal, mert egy karambol esetén mi húzhatjuk a rövidebbet.

Reggeli után irány a víz, hiszen délben már egy jellegzetes svéd étel elkészítéséről forgatunk anyagot egy televíziós csatorna számára, tehát van pár óránk horgászni.
Most már nagyjából tudtuk hol keressük a csukákat, így viszonylag hamar megfogtuk az első példányt. Mivel már egyedül közlekedtünk a vízen nagyon oda kellett figyelni a víz alatti sziklákra, melyből ilyen az típusú svéd tavakon rengeteg van.

A délelőttöt szintén 5 csukával zártuk, a legnagyobb 60 cm körüli volt. Elégedett voltam, mivel tudtunk felvenni jó fárasztásokat, halat, de azért ott motoszkált a fejemben, hogy a svéd vizek a nagy csukákról híresek, ezek pedig azért elmaradtak méretben a méterestől. Nagyon azért nem izgattam magam, hiszen még számos más vízterület, és 7 nap állt a rendelkezésre hogy megfogjuk a „nagyot”, pár óra horgászat alatt 10 csuka egy ismeretlen nagy vízen pedig nem rossz teljesítmény.

Itt már megnyugodva: mégis van csuka a tóban

A forgatás után délután Csabával ketten kimentünk még horgászni, és az első napon a tulajdonos által mutatott terület felé vettük az irányt, immár radarral felvértezve. Megkerestük a törést, de nem dobálni kezdtünk rá, hanem kipróbáltuk a trollingozást, ami itthon tiltott módszer, ellenben Svédországban ahol engedélyezett a nagy csukák elejtésének kedvelt módszere.

A trolling abból áll, hogy magunk mögött 15-30 méterrel vezetve a csalit, a botot a tartókba téve, alapjáraton, vagy annál kicsit gyorsabban hajózunk. Trollingra a legjobb műcsalik az 1-3 méter között járó, nagy testű wobblerek, mint például a Skinnerek, Whitefishek, vagy a Jack-ek. Utóbbiaknak a 2 részes verziója volt hatásos. Színekben a Skinnernél a fekete metál SNO ,a Whitefishnél a GS jött be a legjobban.

Mikor a első alkalommal a törés fölé értünk, nálam már jelentkezett is az első kapás. Azt hittem csuka, de mikor ki akartam venni a halat a vízből láttam, hogy egy 1,2 kiló körüli szép süllő a tettes. Fotózás után persze ment vissza a vízbe.

Az első meglepetés süllő

Következő körben Csaba botja jelezte a halat, neki egy 50 cm körüli csuka akadt meg, persze ez a hal is élhetett tovább.

Csabának is beindult végre a peca

Utána ismét én voltam soron, viszont meglepetésemre a Salmo 2 részes csukamintás Jack-jét egy szép sügér kapta el.

Szép sügér is szereti  a csukát

Viszont az élet igazságtalan volt Csabával, mivel a következő körben ismét nálam jelentkezett a kapás, ismét egy szép 2 kg-os süllő formájában. Az Asnen tó híres a süllő állományából, és ezek szerint fogható is szépen.

Süllő trollingozva a la Adventure fishing

Mindeközben sajnos ránk esteledett, és mivel a helyismeretünk nem sok van, nem árt még világosban hazaérni, ráadásul másnap hajnalban indulunk tovább az Alsteran folyóra, így még a pakolás is ránk vár.

 
Gyönyörű naplementével búcsúzik az Asnen

Pálfai Gábor
Adventure fishing TeamHa bármilyen kérdésed van svédországi túráinkkal kapcsolatban, az alábbi űrlapot kitöltve vedd fel velünk a kapcsolatot!


Lépjen velünk kapcsolatba:
Név: * !
E-mail: * !
Telefonszám:
Téma:
Üzenet: * !
Ellenőrzőkód: *
!
2024 horgaszutazas.hu all rights reserved